Skip to Content

post-copyhuggingwoman Много може да се пише по темата, но ще го кажа накратко, съвсем в резюме – писането заради самото писане е най-голямата грешка, която начинаещият автор би могъл да стори. Тя е като да се хвърлиш от последния етаж на блока си и да очакваш, че понеже главата ти е здрава, няма да се разбие долу при сблъсъка с тротоара.     Но да оставим назад тротоарните мисли и унинието! В наши дни не един или два бизнеса се стремят да изпъкнат онлайн. Защо ли? Естествено, че целта е увеличаване на пазарния дял. И тук са налице няколко начина, чрез които това подобряване на уеб параметрите, на интернет трафика, на посещенията, може да стане.     От изключително важно значение са опитът и уменията на маркетинг специалиста, с когото ще работите.   Проучете сериозно нишата, която сте решили да атакувате. Обърнете внимание на големите играчи в бранша и се поучете от техните добри практики. Бихте могли да взаимствате идеи и опит от международни проекти със сходна насоченост.   Този поглед, повярвайте, е изключително ценен и не бива да се подценява. Запитайте този човек дали е запознат с извършването на SEO оптимизация.     И когато извършите всички проучвания, когато сте изцяло готови с тях, време е да преминете към разработката на самия рекламен материал.

Как да разработим добър рекламен материал за бизнеса си?

Не е без значение дали продавате продукт или услуга. Също така аудиторията се отличава драматично. Ако вашите хора са млади и активни, тогава работи вариант X, но ако клиентите ви са хората в третата възраст, в този случай вариант Y би бил далеч по-удачен.   При всички положения, разработката на рекламен материал в уеб изисква усилията на няколко типа специалисти – дизайнер (човек, разполагащ с познания по софтуер за обработка на графики, както и с умения по CSS), специалист по реклама, аналитик и писател.   Стъпките са следните:

  1. Създавате шаблон за визията на рекламния материал.
  2. Създавате рекламна стратегия и обмисляте къде и как ще атакувате – в търсачките, социалните мрежи, нишови уебсайтове, офлайн или по друг начин.
  3. Проучвате внимателно поведението на клиентите си. За целта можете да използвате Google Analytics, който инструмент записва къде са влезли клиентите ви, колко време са се задържали в това място, какво са вършили, къде са отишли след това, от коя страница са напуснали вашия уебсайт и така нататък.
  4. Едва тогава пристъпете към написването на съдържанието. С помощта на писател или добър копирайтър, или способен да пише човек, обсъдете подхода, обръщението към клиентите. Най-често фирмите избират един от двата подхода: официален или ежедневен.

Пример за официален изказ в рекламен текст: “Предлагаме на вашето внимание продукта X. Той е по-добър от конкурентния продукт Y, защото характеристиките му превъзхождат във всяко отношение продукта Y, като цената е същата.” Пример за ежедневен изказ в друг рекламен текст: “Заповядай в новия ни магазин за плодове. Ще те почерпим със свежа плодова салата. Само днес, защото сме рожденици!”   Лично аз предпочитам втория подход, защото така се доближавамеповече до хората, но всеки сам избира съобразно конкретния продукт/услуга, или пък според личните си предпочитания, съответното обръщение.

Как да намерим добър писател за разработка на рекламно съдържание?

Вместо да търсите под дърво и камък, най-лесно е, естествено, да се обърнете към нас чрез мейлаoffice@webselo.com.   Понеже за нас писането е кауза, ние се изявяваме като копирайтъри, преводачи, автори на seoтекстове,транскрибитори (за бога, съществува ли такава дума? J ), писатели, драскайки рекламни материали, поезия, проза, детски приказки, хуморески, пиеси и какво ли още не. Всичко това на няколко езика.   Но иначе, ако се абстрахираме от саморекламата, изключително важно е портфолиото на човека, към когото проявявате интерес занаписване на рекламен текст за вашия проект.   И тъй като с този текст ще рекламираме своя бизнес, нека съдържанието бъде увлекателно, ангажиращо, та дори и забавно, смешно, защо не и глуповато, наивно. Нека хората, влезли в тази рекламна статия, излязат с усмивка. Нека лъха позитивизъм, нека греят слънчеви лъчи, нека изгряват дъги, да раснат свежи плодове и хубави девойки да припкат като сърнички из зелени поляни.   Но… отнесох се. Нека да е качествено, да е хубаво и приятно. Да е леко за четене. За да ви доведе тази реклама клиенти, да увеличите приходите си.   И тъй, дано съм бил полезен. Аз съм Кирил Йовев и за мен беше привилегия да бъда с вас през тези няколко минути. А сега ви желая успех в уебстването и до нови срещи!

webselo_transparents_PNG-1-300x300

Be the First!

Leave a Reply