Skip to Content

tyrsene-na-rabotaАко вече сте разбрали какъв вид работа искате, следващата стъпка е да определите план за действие, а именно стратегия за търсене на работа. Често търсещите работа не мислят за това, което води до намаляване на ефективността на целия процес.

Пасивни и активни стратегии

Вашият избор между тези два подхода директно зависи от това в кои канали ще търсите работа. С пасивна стратегия отговаряте на оферти от работодатели или техните посредници: публикувате автобиографията си в различни ресурси, създавате профил в сайт или се свързвате с агенция за подбор на персонал и просто чакате оферти.

С активен формуляр за търсене на работа вие предприемате много активни действия, а именно, търсите свободни работни места по различни канали и отговаряте на тях.

Позиция или ориентация на компанията

Тук ще трябва да помислите какво е от първостепенно значение за вас: да работите на определена позиция (и няма значение къде се намира) или да влезете в конкретна компания (и в същото време позицията не е толкова важна за вас )?

В зависимост от фокуса ви, вашите действия в търсенето на работа също ще се различават.

Съсредоточете се върху повишаване или понижаване

Можете да търсите работа на същата позната позиция, на която сте били винаги. Или може би сте насочени към кариерно израстване и искате да търсите свободни работни места за по -висока позиция от тази, на която сте работили преди? Този въпрос също трябва да се обмисли. В някои случаи, ако имате многостранен опит и висока квалификация, но по някаква причина не можете да си намерите работа, можете да прибегнете до стратегия за понижаване – потърсете позиции с по -малка област на отговорност.

Не забравяйте да имате реална себеоценка за вашите знания и компетенции. От изключителна важност е правилното ви презентиране, което обаче да отговаря на реалния ви образ. В противен случай много бързо ще бъдете „разкрити“ от потенциалния работодател.

Източник: Намери работа

Be the First!

Leave a Reply